Европейският комисар за цифровата икономика Гюнтер Йотингер (на снимката) прогнозира, че Европейският съюз няма да предостави на Турция право на безвизови пътувания тази година. Това предвиждаше сделката за ограничаване на миграцията към 28-членния блок.

Неблагоприятната за Анкара прогноза е породена, след като, в резултат на проваления опит за преврат в страната в петък срещу събота, хиляди служители на армията, полицията и съдебната система бяха уволнени или задържани, а световните лидери изразиха притеснения за репресии. Те нараснаха още повече, след като в публичното пространство в Турция властите заговориха за евентуално връщане на смъртното наказание.

„Законопроектът за отпадане на визите за турски граждани се разисква сега в Европейския парламент. Но моята прогноза е, че няма да има решение за безвизово пътуване до края на годината. Смъртната присъда е несъвместима с нашите ценности. Никоя страна не може да стане член на ЕС, ако въведе смъртно наказание,“ коментира Йотингер.

Европейският комисар беше категоричен, че не може да се допуска да се заплашват журналистите, както и не може заради това, че са неудобни, хиляди съдии да бъдат отстранени от длъжност.

Междувременно, в интервю за телевизия Си Ен Ен турският президент Реджеп Ердоган заяви, че ако парламентът вземе решение за връщане на смъртното наказание, той ще го подпише като закон. Той определи опита за преврат като престъпление и държавна измяна и оправда позицията си, относно връщане на смъртната присъда, с гражданите: „Хората сега искат тези терористи да бъдат убити. Това е тяхното желание. Защо да ги държим и храним в затворите през следващите години? Това питат хората.“

Ердоган отрече и намеците, че в Турция в момента има репресии: „Бих искал да знам, ако в Турция има репресии. Ако Ердоган репресираше хората, те нямаше да го избират. Ако Ердоган ги потискаше, нямаше да печели с над 40% изборите.“

Той заяви, че скоро официално ще бъде поискано от САЩ да бъде екстрадиран духовникът Фетуллах Гюлен, който беше обвинен от управляващите за подстрекател на метежа.

Всички новини за опита за преврат в Турция може да прочетете тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *