Европейският съюз обмисля да наложи санкции на управляващите в Македония заради неизпълнение на поетия ангажимент от миналата година да разследват корупцията в управляващата класа, съобщиха световни медии.

През юни 2015 година ЕС сключи споразумение с Македония, в което призовава страната да назначи специален прокурор, който да разследва предполагаеми престъпления, свързани с манипулиране на изборите и прикриване на убийство. Последните излязоха наяве, след като опозицията в страната представи аудио и телефонни разговори, базирани, според последните, на незаконно подслушване на повече от 20 000 души.

Миналата седмица македонският президент Георге Иванов предприе скандалния ход да даде амнистия на 56 официални лица, свързани със скандала. Последваха масови протести с искане за оставката му, които продължават и тази седмица.

Действията на Иванов подтикнаха ЕС да обмисли въвеждането на забрани за пътуване в ЕС и замразяване на активи на политиците, които блокират прогреса на разследването, съобщиха Financial Times, The Wall Street Journal и Reuters.

Планираната от ЕС за днес (22 април) посредническа сесия беше отменена, тъй като македонската опозиция отказа да присъства докато амнистията, дадена от президента, е още в сила.

По темата: 

Македонската опозиция постави условия, за да започне преговори с управляващите

Ако ситуацията не се подобри, Брюксел може да отмени и поканите към македонските лидери за участие във важните срещи на върха на НАТО и Балканите през юли, съобщават от FT.

Въвеждането на забрани за пътуване в ЕС на членовете на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ са безпрецедентни и всички 28 страни-членки на Общността ще трябва единодушно да се споразумеят за подобна мярка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *