Лидерите на Европейския съюз одобриха насоките, които ще следва Общността при преговорите за Брекзит.

Разговори, които се проведоха в събота, бяха председателствани от президента на Европейския съвет, Доналд Туск, и на тях присъстваха лидерите на всички държави-членки, без Обединеното кралство.

Одобрението на насоките, които бяха издадени от Туск миналия месец, отне само 15 мин.

Външният министър на ЕС Федерика Могерини заяви, че „Брекзит“ „няма да има сериозно влияние върху нашата глобална работа. Тя коментира също, че във формат 27, Евросъюзът ще остане „първият пазар в света, първи търговски партньор“.

Туск написа в социалната мрежа twitter, че „твърд и справедлив политически мандат“ за преговорите е вече готов.

Последните ще започнат след предсрочните парламентарни избори в Обединеното кралство, които са насрочени за 8 юни.

„Единство в действие. Насоки само за 15 мин.,“ написа в социалната мрежа председателят на Европейската комисия, Жан-Клод Юнкер.

Според насоките, ЕС има готовност да задържи разговорите за бъдеща търговска сделка с Великобритания, докато страната не излезе от Общността.

Основни проблеми, които ще бъдат обсъдени са, правата на гражданите, живеещи в Кралството и сметките към ЕС. Също така конкретно се посочва искането, до последния ден преди Брекзит, всеки европейски гражданин да може да кандидатства за постоянно местожителство в страната, при натрупани пет години законно пребиваване.

В допълнение 27-те лидери подкрепиха предложението Северна Ирландия автоматично да стане член на ЕС, ако някога гласува да се обедини с Република Ирландия. Испания получи подкрепа за правото и на вето относно всяка сделка, засягаща Гибралтар.

Президентът на Франция, Франсоа Оланд, предупреди, че ще има „цена и разход за Великобритания – това е изборът, който беше направен.“ Оланд допълни, че тук не става въпрос за наказания, но „Европа знае как да запази интересите си.

Германският канцлер Ангела Меркел коментира, че ЕС иска добри отношения с Кралството, но иска и да гледа своите интереси.

Българският държавен глава, Румен Радев, заяви, че във Великобритания трябва да има гаранции за статута на европейците, които да са „всеобхватни, реципрочни, изпълними и недискриминационни“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *