Водещи политици от Европейския съюз остро разкритикуваха турските управляващи, заради обвиненията във фашизъм, които бяха отправени срещу Германия и Холандия.

Скандалните изказвания от Анкара последваха, след като няколко европейски града, включително Ротердам, отказаха провеждането на митинги, на които турски политици да агитират в полза на предстоящия референдум в Турция, на който ще се гласува за или против даване на повече власт в ръцете на турския президент Реджеп Ердоган.

„Ротердам, градът на Еразъм, напълно унищожен от нацистите, чиито кмет е роден в Мароко: Ако някой вижда фашизъм в Ротердам, той е напълно откъснат от реалността,“ коментира председателят на Европейския съвет Доналд Туск, по време на пленарната сесия на Европейския парламент.

Президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също заяви, че парламентът е „скандализиран“ от турските обвинения за фашизъм и нацизъм.

„Ако правите сравнение между онзи период и днешно време, това е напълно неприемливо, и този, който го прави, се дистанцира от Европа и не се опитва да влезе в Европейския съюз“, каза Юнкер.

Снимка: European People’s Party, Flickr

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *