Лидерите на Европейския съюз се договориха за единна позиция относно споразумение с Турция по миграционната криза.

По-късно днес предложенията на 28-те ще бъдат представени на турския премиер Ахмет Давутоглу за евентуално окончателно подписване на споразумението.

Според предложената сделка, Турция ще трябва да приема обратно всички бъдещи мигранти, които пътуват с лодки от турския бряг до островите в Гърция. Анкара трябва да предприеме всички нужни мерки, за да попречи на отварянето на нови морски/сухопътни маршрути на нелегална имиграция към границите на ЕС, в това число и българската. За всеки сириец, върнат в Турция от гръцките острови, Евросъюза ще приема друг сириец от Турция.

18 хиляди места за доброволно заселване ще бъдат разкрити по квотна схема в Европа. На България се падат 50 души. Ако капацитетът се изчерпа, ЕС предлага резерв от още 54 хиляди места за разпределяне на бежанци.

Целта на предложената схема е да се преустанови безконтролния приток на мигранти през границите на Общността.

В замяна ЕС обещава да премахне визовите изисквания за  турски граждани не по-късно от края на юни, при условие че Анкара изпълни всички 72 формални критерии, които вече са заложени.

Когато обещаните 3 милиарда евро хуманитарна помощ за бежанците свършат, Брюксел ще плати още 3 милиарда до края на 2018 година.

Сред обещанията на ЕС към Турция е и отварянето на нови преговорни глави за членство „възможно по-скоро“.

Остава неизвестно обаче дали президентът на Кипър ще наложи вето на това: „Много е лесно, ако Турция изпълни задължението си съгласно Анкарския протокол, няма да има проблем. Но без него ние нищо не можем да направим”, заяви пред журналисти Никос Анастасиадис. Протоколът изисква Турция да признае кипърското правителство и да допусне кораби под кипърски флаг в своите пристанища.

Предстои разговор с турския министър-председател Ахмет Давутоглу, от който зависи дали споразумението ще влезе в сила.

А българският премиер Бойко Борисов готви своя план Б, ако няма споразумение: „Затова харча толкова пари за ограждения и за армия, за техника, за жандармерия и за тези всички мерки, които сме предприели на границата. За да има план Б,” каза той, цитиран от БНР.

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че ЕС трябва да започне да връща мигранти в Турция възможно по-скоро, за да избегне по-голям наплив към своите граници. Според нея разселването на мигранти от турска територия може да започне броени дни след първите депортирания от Гърция.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обаче не е на същото мнение. Той каза, че страната му се нуждае поне от няколко седмици, за да се подготви.
Високопоставен представител на Евросъюза, цитиран от БНР, посочи като основен проблем пред планираните депортации липсата на правни гаранции в Турция за статута на мигрантите, които не са сирийци. Канцлерът Меркел е поискала от Анкара да изпълни международните стандарти за закрила на тези хора.

 

2 коментара за “ЕС с единна позиция относно споразумение с Турция за мигрантите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *