Великобритания трябва да се съгласи да плати всичките си сметки и да защити милионите европейци, живеещи на нейна територия, преди да се говори за договаряне на търговски отношения с Европейския съюз. Това заяви президентът на Европейския съвет Доналд Туск по време на пресконференция в Малта.


Той даде ясно да се разбере, че излизането на Обединеното кралство от ЕС няма да стане едновременно с договарянето на търговски отношения.

„Наш дълг е да намалим несигурност, разрив, причинени от Брекзит за граждани, бизнеси и държави-членки. Всичко е за контрол на вредите“, написа Туск в социалната мрежа twitter.

Той допълни, обръщайки се към останалите 27 държави-членки: „ЕС-27 не търси и няма да търси наказателен подход. Брекзит сам по себе си е наказателен. След повече от 40 години единство ние дължим един на друг да омекотим развода колкото се може повече.“

“Това е първият ми развод и се надявам, че е последният“, каза още Туск.

Великобритания официално задейства процедурата по напускане на ЕС в сряда, 29 март, а днешното изказване на Туск е официалната позиция на Съюза.

Условията, които постави президентът на Европейския съвет обаче се различават от желанието на Кралството, което е свързано със сключване на паралелна търговска сделка едновременно с процеса по напускане.

Предварителните насоки на ЕС разкриват етапен подход, който Общността ще изиска Великобритания да следва преди каквато и да е била сделка за достъп до единния европейски пазар.

Обратно, пазарният достъп е приоритет номер едно за Обединеното кралство, който премиерът Тереза Мей отбеляза още в сряда.

Насоките за излизане на Великобритания от ЕС ще влязат в сила, след като лидерите на останалите страни-членки ги одобрят на срещата на върха на 29 април.

Европейските лидери не желаят Кралството да получи същите привилегии каквито имат останалите членки на блока, например неограничен достъп до единния пазар на ЕС. От друга страна обаче, те се притесняват, че Великобритания ще се превърне в данъчен рай с по-занижени регулации, които ще подбиват икономиките на европейските съседи.

Снимка: Европейски съвет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *