Министрите на външните работи на Европейския съюз не постигнаха съгласие за отпадане на визите на нито една от страните-кандидатки за членство в блока.

На заседанието си в Люксембург в петък вечерта (10-и юни) беше обсъдена визовата либерализация за Грузия, Украйна, Турция и Косово, препоръчана от Европейската комисия, съобщи БНР.

Така, ключовото споразумение между ЕС и Турция за ограничаване на мигрантския поток към 28-членния блок няма да може да бъде приключено на 1 юли.

От Анкара няколко пъти предупредиха, че ако Брюксел не изпълни ангажимента си, те ще спрат да изпълняват своя ангажимент.

Относно Грузия, която се смята за най-подготвена от четирите страни, не беше дадено обяснение кои държави и защо са наложили вето. Министър Клаас Дейкхоф от Холандия коментира: „Много страни мислят, че Грузия може да мине, но няколко не са на това мнение. Ние като председателство можем само да преброим, дали се събират достатъчно гласове за мнозинство и ако не, както е в случая- да продължим да търсим решение на проблема. Колкото до останалите страни, те не изпълняват критериите на този етап и ще чакаме Еврокомисията да докладва кога са ги изпълнили.”

България беше сред силните поддръжници на отпадането на визите за грузински граждани. Германия, Франция и Италия обаче са против. Опасенията са свързани с евентуална масова злоупотреба с безвизовото пътуване, коментира държавният секретар по вътрешните работи на Германия Емили Хабер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *