От юни 2016 година Турция ще приема обратно всички нелегални имигранти, дошли от нейна територия в Европейския съюз, стана ясно на срещата на върха в Брюксел. В замяна ЕС ще премахне Шенгенските визи за турски граждани в края на следващата година. Премиерът Ахмед Давудоглу обеща турската брегова охрана да пази морската граница с Гърция и да се бори с трафикантите на хора за спиране потока от бежанци към Европа.

Планът за действие на европейските лидери беше приет от турска страна. Той предвижда мерки за задържане сирийските бежанци на турска земя, тяхната регистрация и интеграция. Освен по вода, Турция ще трябва да засили и контрола по сухопътната си граница с България и Гърция и ще трябва да предава месечни доклади на посланиците от ЕС за ефекта на мерките върху потока от мигранти.

Европейският съюз ще даде на Турция 3 млрд. евро, за да бъдат подобрени условията на живот на бежанците в страната.

Българският премиер Бойко Борисов поиска отпадането на визите да бъде само за определени категории турски граждани: “Би могло да се направи на Турция изключение в либерализация на визите за държавните служители, за общинските служители, за бизнеса.”

В подписаната финална декларация между европейските лидери и Турция няма подобни разграничения. Турската страна е обвързана със задължението изцяло да прилага споразумението за обратно приемане на нелегални имигранти, за да има либерализация на визовия режим през октомври 2016 година.

Двете страни са се договорили за ускоряване на темпа на преговори за членството на Турция в ЕС. След 2 седмици ще се отвори 17-та преговорна глава по икономическата и валутна политика. До март 2016 г. Европейската комисия ще препоръча отварянето на още глави, но не е поет ангажимент, че страните-членки ще го одобрят.

Свързани новини: ЕС планира да премахне визите за турски граждани

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *