Евровинетката е електронна система за събиране на тол такси в няколко страни в Европа. Тя започва да се използва за редица магистрали и национални пътища в Дания, Холандия, Люксембург, Швеция, Германия и Белгия още през 1995-а година като таксите се базират на европейската директива 1999/62 за тежкотоварни превозни средства с брутно тегло над 12 тона.

В Германия и Белгия остават в сила до въвеждането на тол системите, което е съответно през 2003-а и през 2016-а година.

За разлика от германската Toll Collect и белгийската Viapass, които таксуват на база дължина на изминатия път, Eurovignette е система, която зависи от времето. Таксата се плаща преди пътуването.

Таксите включват всички камиони над 12 тона, които използват магистрали и високоскоростни пътища в Дания, Холандия, Люксембург и Швеция.

Как и къде да си закупите Евровинетка?

Винетките може да бъдат купени на бензиностанции в над 500 точки на AGES – операторът на Eurovignette. Те могат да се заплатят с горивото или картата за гориво (DKV, ENI/Agip, Esso, euroShell, eurotoll sas, EUROTRAFIC, Eurowag, LogPay, Multi Service Tolls, OMV, PLOSE, Ressa, Statoil, TOTAL, TSI Global Star, UTA), както и с карти Mastercard и VISA.

От октомври 2008-а година винетките може да се купуват и по интернет: https://www.eurovignettes.eu без нужда от регистрация или директно чрез съответния издател на карта за гориво, като например DKV Euro Service.

Евровинетката може да се купи за период от един ден до една година. Данните, които трябва да се въведат при закупуване са: регистрационен номер, държава на регистрация, емисионен клас, брой оси и период на използване. Нужно е също да изберете период на валидност на винетката. Цената, която ще трябва да заплатите може да бъде калкулирана тук: https://www.ages.de/en/eurovignette-cost-calculator.html

След закупуване на винетката, шофьорът няма да нужда от никакво хартиено доказателство при инспекция.

Ако имате други въпроси, може да проверите отговорите на традиционни питания на официалния уебсайт – тук.

Снимка: Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *