Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун е наредил жителите на столицата Пхенян да напуснат града незабавно, на фона на страховете от наближаваща война в САЩ.

Според pravda.ru над 600 000 души, 25% от населението на града, са били спешно евакуирани, тъй като в бомбоубежищата на Пхенян няма достатъчно място за всички жители.

Гражданите на севернокорейската столица са се сбогували един с друг, съобщава южнокорейска медия, което предизвика и притеснения, че лидерът на КНДР този път ще предприеме реални действия след множество тестове на ядрени оръжия.

Чуждестранни репортери пък бяха предупредени да се подготвят за „голямо и важно събитие” по време на честванията на националния празник „Денят на слънцето”.

Над 200 чуждестранни журналисти се намират в Пхенян днес, когато страната чества 105-ия рожден ден на създателя си Ким Ил Сун  на 15-и април.

Официални лица в Северна Корея вече предупредиха, че ядрена война може да избухне всяка минута, заради „екстремното напрежение” на Корейския полуостров, пише британският „Експрес”.

Севернокорейските лица не дадоха повече информация за „изненадващото събитие” или къде ще се случи. В края на 2016 година много журналисти очакваха в напрежение подобно събитие, което се оказа поп концерт, отбелязващ края на конгреса на Работническата партия. Но сега притесненията са, че празникът може да бъде използван от Ким Чен Ун, за да изпрати ядрена ракета към САЩ.

Съединените щати междувременно изпратиха самолетоносач в западния Тихи Океан, а Китай разположи 150 000 войници близо до границата със Северна Корея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *