Легло с електрически матрак, фотьойл, телевизор, хладилник и интелигентен климатик са част от удобствата за живот на път

Нестандартна демонстрация на удобствата в кабината на камионите Volvo FH и Volvo FH16 направи легендата на българския волейбол Евгени Иванов – Пушката по време приключилото вчера изложение за тежкотоварни автомобили Truck Expo 2018. Със своя ръст от 210 см той доказа, че високата кабина Globetrotter XL дава възможност и достатъчно пространство за движение при изправен стоеж.

Пушката се убеди лично и в комфорта на седалката на водача и волана с електрически настройки в различни положения. Опцията за пълно завъртане на пасажерската седалка бързо я превърна във фотьойл, на който можеш да отпочиваш и да гледаш телевизия в кабината. Показани бяха и пространствата за съхранение на багаж над и под леглото в кабината, както и страничните контейнери със стотици литри капацитет. Допълнителните екстри, на които могат да разчитат водачите на път, са хладилник с обем от 33 литра, микровълнова печка и дори кафеварка.

“Всичко ми харесва, но най-впечатлен съм от леглото. Освен че е удобно, се събирам без проблем на него, а по принцип с моя ръст ми се е налагало винаги да използвам поръчкови”, сподели Евгени Иванов – Пушката.

Едно от най-важните удобства за водачите е интелигентната климатична система на Volvo. Те могат да избират между три варианта, които покриват всички потребности – вентилация посредством вентилатор с конвенционален нагревател с охладителна течност, климатик с ръчно управление (MCC), климатик с автоматично управление на температурата (ECC/ECC2). Тази система се предлага и със сензори за проникване на слънчева светлина, за условия на мъгла и за качество на въздуха. Климатичната система може да бъде допълнена и с паркинг отоплител за кабина и двигател, както и с I-ParkCool, паркинг охладител за кабина. I-ParkCool осигурява студен въздух при  спрял автомобил и може да взаимодейства  с паркинг отоплителя за кабина, за да създаде комфортни климатични условия например през нощта, когато температурата често спада рязко за няколко часа. Системата проверява състоянието на акумулаторите, за да гарантира пусковите качества на товарния автомобил. Тя изчислява каква охлаждаща мощност е необходима, за да се осигури климатизиране на кабината. Ако акумулаторите не са напълно заредени, системата ще изчисли каква част от заряда може да се използва (без загуба на пусковите качества). По този начин се осигурява приятно и равномерно охлаждане през цялата нощ. Системата е с около 20 dB по-тиха от конкурентните системи, предлагани на пазара, което повишава допълнително качеството.

Добрите условия за живот и работа в кабината за шофьорите са основен фокус при създаването на модела Volvo FH още преди 25 години. Тази грижа е и ключов фактор за огромния успех на модела, като до днес са произведени 1 млн. броя.

Всички новини за предстоящото изложение може да следите тук и на нашата Facebook страница.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *