Лидерите на Германия, Испания, Италия и Франция подкрепиха реформиране на Европейския съюз, което да позволи на всяка държава-членка да избере своето равнище на интеграция.

По-време на срещата на върха на четирите най-големи европейски икономики в двореца Версай (Париж), те обсъдиха концепцията за „Европа на няколко скорости“, която ще позволи на някои страни от ЕС да увеличат интеграцията си по икономически и въпроси на отбраната, но същевременно ще остави вратата отворена за останалите държави да наваксат.

Домакин на срещата беше френският президент Франсоа Оланд, който приветства германския канцлер Ангела Меркел, италианския премиер Паоло Джентилони и испанският министър-председател Мариано Рахой.

„Единството не е еднаквост,“ заяви Оланд и призова за „нови форми на сътрудничество“.

Свързани новини:

 

Неговите коментари бяха подкрепени и от Ангела Меркел, според която „е нужно да има Европа на няколко скорости; в противен случай ние сме блокирани.“ „Трябва да имам куража да приемем, че някои страни може да се придвижват напред по-бързо от други,“ допълни тя.Той определи създаването на Европейска отбранителна сила, която да си сътрудничи с НАТО, като един от приоритетите на ЕС. Според френския държавен глава някои държави-членки може да се придвижват по-бързо и напред в затвърждаването на еврозоната и хармонизирането на техните фискални и социални политики.

Четиримата лидери не представиха повече детайли по темата, но се очаква такива да бъдат дадени по време на срещата на върха в Рим на 25 март, по време на която ще се отбележат 60 години от създаването на Европейския съюз.

Тогава 27-те (без Великобритания) ще обсъдят предложенията за реформи на общността.

Докато идеята за различни степени на развитие на държавите-членки се хареса на повечето по-силни икономики, държави като Полша, Унгария и България изразиха своите резерви.

Снимка: (отляво-надясно) Мариано Рахой, Ангела Меркел, Франсоа Оланд, Паоло Джентилони. Източник: Élysée – Présidence de la République française, Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *