Европейският съд постанови, че работодателите могат да забраняват на служителите си да носят видими религиозни символи на работа.

Съдът отсъди по две дела на жени от Белгия и Франция, които са били уволнени, след като са отказали да махнат забрадките си на работа.

В първия случай белгийка, работеща като рецепционистка за G4S Secure Solutions, е била освободена от длъжност, след като е отказала да премахне религиозното си облекло. Във втория, френски ИТ консултант също е била уволнена, след като е отказала да махне забрадката си след оплакване от клиент.

“Вътрешно правило на компания, което забранява видимото носене на всякакви политически, философски или религиозни знаци, не представлява директна дискриминация“, се казва в изявление на съда.

Решението идва в навечерието на изборите в Холандия, където мюсюлманската имиграция е ключова политическа тема.

В Австрия, по-рано този месец, правителствени представители остро критикуваха препоръка на Ислямската религиозна общност в страната (IGGO), в която се казва, че всички жени мюсюлманки трябва да носят забрадки от момента, в който влязат в пубертета. Австрийските политици определиха препоръката като атака срещу интеграцията и свободата на жените.

Снимка: United States Air Force

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *