Санкциите на Европейския съюз срещу Русия да бъдат удължени с половин година. Това решиха държавите-членки на ниво посланици.

Решението трябва да бъде официално одобрено от външните министри на 28-членния блок, които се очаква да се срещнат в Брюксел следващата седмица.

Аргументът за продължаване на санкциите е, че не е постигнат напредък по ситуацията в Украйна и изпълнението на Минското споразумение.

Рестрикциите на ЕС обхващат финансовия, енергийния и отбранителния сектор, но включват и персонални ограничения за пътуване за руски правителствени представители, бизнесмени и обществени фигури.

Отговорът на Москва от началото на налагането на санкции беше въвеждане на ембарго върху земеделска продукция, хранителни стоки и суровини срещу държавите, които са се присъединили към анти-руските санкции.

В последните дни призиви за постепенно смекчаване на санкциите отправиха първите дипломати на Германия и на Австрия. В началото на месеца френският сенат прие резлюция, с която препоръчва постепенно вдигане на санкциите срещу Русия.

Миналата седмица, по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер коментира, че Русия и ЕС трябва да продължат диалога помежду си, въпреки санкциите.

От своя страна руският президент Владимир Путин заяви, че Москва може да вдигне рестрикциите срещу ЕС, ако бъдат осигурени реципрочни мерки от 28-те.

ЕС е основният търговски партньор на Русия, с дял 44.8% от международната търговия на страната през 2015 година. Руската федерация е четвъртият по големина търговски партньор на Евросъюза, след САЩ, Китай и Швейцария. Тя е и най-големият доставчик на природен газ за Европа и един от основните доставчици на петрол.

Заради санкциите търговията между ЕС и Русия се срина от $417 милиарда на $235 милиарда за периода 2013-2015 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *