Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между (CETA) Европейския съюз и Канада беше одобрено от Европейския парламент. Ключовата сделка, която цели повишаване на търговията със стоки и услуги, както и инвестиционните потоци между страните ще влезе в сила условно през април 2017 година.


Споразумението беше одобрено с 408 гласа „за“, 254 „против“ и 33 въздържали се. В подкрепа на CETA гласуваха представителите на ЕНП, либералите и консерваторите. Част от социалдемократите, Зелените и крайно левите и евроскептиците се обявиха против.

Договорът CETA ще премахне митата върху повечето стоки и услуги. Осигурява се взаимно признаване на сертификатите за широк кръг от продукти. Канада ще отвори федералните и общинските си пазари на обществени поръчки, които вече са отворени в Европа.

Според поддръжниците на споразумението, то ще отвори канадския пазар за доставчиците на услуги от ЕС.

Европейските депутати са гарантирали защитата на над 140 европейски географски обозначения за храни и напитки, продавани на канадските пазари. В договора са включени клаузи за устойчиво развитие, за да предпазят екологичните и социални стандарти на Европа.

За да успокоят притесненията на гражданите и противниците на споразумението в ЕП, че CETA дава прекалено много власт на мултинационалните компании и, че правителствата няма да могат да въвеждат законодателство за защита на здравето, безопасността и околната среда, ЕС и Канада одобриха преамбюл към сделката и съвместна декларация, че разпоредбите се прилагат без да засягат вътрешното право за регулации.

Сделката CETA няма да премахне митническите бариери в сферите на обществените услуги, аудиовизуалните и транспортни услуги и за някои земеделски продукти (млечни, яйца и домашни птици)/

В отговор на натиск от страна на Европейския парламент, спорният механизъм за разрешаване на спорове между инвеститори и суверен (ISDS) беше заменен със Система за инвестиционен съд (ICS), която цели да гарантира правителствен контрол над избора на арбитри и подобрява прозрачността.

Европейските депутати също така дадоха своето съгласие за Споразумение за стратегическо партньорство (SPA) между Европейския съюз и Канада. Тази сделка допълва CETA и цели да подсили двустранното сътрудничество за широка гама от нетърговски въпроси като политика по сигурността, външна политика, борба с тероризма и организираната престъпност, устойчиво развитие, проучвания и култура.

Предстои CETA да бъде ратифицирано от всяка от 28-те държави от ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *