Днес в Брюксел бяха наградени петимата победители в Европейските проекти за широколентов достъп. Петте победили проекта са от Германия, Литва, Нидерландия, Испания и Швеция:

  • Breitband Nordhessen от Германия е награден за най-добър проект в категория намаляване на разходите и съвместно инвестиране.
  • RAIN II от Литва е награден в категория социално-икономическо въздействие и достъпност.
  • CAI Harderwijk  от Нидерландия печели в категория свободен достъп и конкуренция.
  • guifi.net – фондация в общината Вик, Каталония, Испания, е наградена за най-добър проект в категория иновативен модел на финансиране, бизнес и инвестиции.
  • Stokab от Стокхолм, Швеция, е наградена в категория бъдещи приложения и качество на обслужване.

Журито на конкурса включва петима международни експерти в сфератана широколентовия достъп, телекомуникациите, системи за наука, икономика и мениджмънт. Тазгодишните победители ще покажат най-добрите практики в серия от събития и конференции в Европа, на регионално и национално равнище.

Повече за отделните проекти

  • Breitband Nordhessen представлява най-добра практика едновременно в организационната структура и ефективното финансиране на пасивни FTTH (fibre-to-the-home) мрежи, които осигуряват високо качество на интернет доставка в селски райони и малки и средни предприятия (МСП). Проектът намалява разходите чрез групиране на инвестициите от различни области в Nordhessen, централна Германия. Също така се използва пасивната инфраструктура на общините като се взимат на лизинг оптични влакна от частни оператори по концесионен модел.
  • Проектът RAIN II, (Литва) е втора фаза на национален проект, чиято цел е да преодолее дигиталната пропаст в страната: докато RAIN I осигури, с помощта на Европейските структурни фондове, широколентова интернет връзка за местната администрация в селски райони, RAIN II е в процес на завършване на над 5 700 км файбър мрежа. Проектът се управлява от Министерството на транспорта и комуникациите на Литва, а интернет мрежата се изгражда от нестопанската организация Public Enterprise Plačiajuostis internetas.
  • CAI Harderwijk Project (Нидерландия, Gelderland) използва процес, с който да стимулира търсенето на високоскоростен интернет в местните общности. Разработена е и подробна карта за инвентаризация на съществуващите връзки в обществената инфраструктура. Това е позволило на CAI Harderwijk да създаде евтина и същевременно висококачествена интернет/телекомуникационна връзка, която може да осигури FTTH свързване в области, които са недостатъчно атрактивни за телеком операторите. Използвайки структурно разделение между инфраструктура и услуги, проектът CAI Harderwijk също спомага за увеличаване на конкуренцията в иновационните услуги и по този начин се дава избор на крайните потребители.
  • Guifi.Net Foundation (Испания) създава модел на инвестиране, който е успешно ръководен от доброволци, доставчици на интернет услуги и публичната администрация, за разработване на нови перспективи за развитие на селските райони. Всички страни работят заедно, за да осигурят високо качество на интернет чрез микс от FTTH и радиовълнови връзки в много отдалечения селски район на община Вик (Vic).
  • Stokab (Швеция, Стокхолм) е компания, която е 100% собственост на град Стокхолм, която е построила и осигурява FTTH връзка за 90% от домакинствата в града. Тази т.нар. “пасивна мрежа” се използва от повече от 100 телеком оператора и 500 компании в Стокхолм. Компанията се самофинансира, което означава, че не се използват публични средства. Ползите за крайните потребители включват ниски търговски оферти и гъвкавост на услугите.

Общо 48 проекта се конкурираха на първото издание на Европейските награди за широколентов достъп.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *