Facebook стартира своята инициатива срещу „фалшивите новини” с пускането на новинарски таг за истории, смятани за фалшиви от организации за проверяване на фактите, работещи със социалната медия.

Изглежда новата функция беше пусната без много шум в САЩ, но някои потребители споделиха снимки на десктоповете си в Twitter.

Facebook добави въпрос към помощния си център: „Как новините се маркират като „спорни“ във Facebook?.” В секцията се отбелязва, че тази функция все още не е налична за всички. Не е ясно и колко хора в момента имат достъп до новата опция.

Социалната мрежа обяви своето решение за борба с фалшивите истории миналия декември, след като възникнаха множество спорове и твърдения, че т.нар. неверни новини са повлияли на изхода от президентските избори в САЩ.

Като част от плана технологичният гигант си партнира с организации и медии, които са подписали Международния принципен код за проверка на фактите. Сред тях са ABC News, FactCheck.org, the Associated Press, Snopes и Politifact.

Истории, които бъдат отбелязани от потребители в социалната мрежа като фалшиви, се препращат то проверяващите фактите за проверка. Ако историята наистина е лъжлива, ще бъде отбелязана в новинарския поток като „спорен” таг, заедно с линк към статия, обясняваща защо може да е фалшива.

Така тези истории вече ще се показват по-надолу в новинарския поток и потребителите ще получават предупреждение преди да решат да ги споделят.

Действията на социалната мрежа обаче създадоха притеснения относно влиянието на подобна практика върху свободата на словото.

Project Censored, организация с нестопанска цел, която се бори срещу цензурата и популяризира медийна грамотност, смята действията на Facebook срещу фалшивите новини за „проблемни”, тъй като те не решават проблема с пропагандата в медиите.

Според организацията ключът към разрешаване на проблема е образованието, ограмотяването на хората как да гледат на медиите критично.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *