2015 година беше добра за Facebook и главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг. Социалната мрежа отчете 123% ръст на печалбата, до $1.62 млрд.

Основните фактори, които допринесоха за невероятния резултат бяха увеличаващият се брой потребители и възходът на мобилните и видео реклами във Facebook и Instagram.

Приходите се увеличиха с 44% до $5.8 млрд. през последното тримесечие, което надмина всички очаквания. Мобилните реклами, като процент от рекламните приходи са нараснали до 80%, спрямо 20% преди 3 години, като разбира се Facebook продължава да оптимизира приложението си за телефони и таблети.

Компанията Facebook има под шапката си много различни приложения – Instagram, WhatsApp и Messenger – както и инициативи като Free Basics и Oculus. Но основният двигател на приходи си остава основният продукт: социалната мрежа Facebook.

Социалната мрежа има 1.59 млрд. активни потребители на месец, от декември насам, като това е 14% ръст на годишна база. Потребителите чрез мобилни приложения са 934 милиона на ден, което е увеличение с 25%. Тази статистика надминава многократно мобилните потребители на Snapchat, които са 100 милиона дневно и основно са съсредоточени в САЩ.

aktivni potrebiteli facebook
Данни: Facebook

Главният оперативен директор на Facebook Шерил Сандбърг, постави социалната мрежа на картата на видео рекламирането, която досега беше основно окупирана от телевизията. Сега обаче Facebook започва да превзема част от тази карта. Предимството на социалната мрежа е много доброто определяне на точната публика за всяка реклама.

Нарастващите приходи разбира се идват точно от наличието на повече реклами в новинарската лента (News Feed) на платформата. Рекламите са персонализирани и добре насочени, което позволява и увеличаването на броя им, без да се губят потребители.

Сандбърг също така предложи нови рекламни продукти, като Carousel, които позволяват на Facebook потребителите да разглеждат различни продукти, както и Slideshow – което замества видеото на телефоните със слаба интернет връзка. Рекламите в Instagram също носят големи приходи, но компанията няма отделни данни само за това приложение, което има 400 милиона активни потребители на месец.

По-доброто таргетиране за реклами се дължи и на нова способност на Facebook да открива предпочитанията на потребителите, когато те използват други приложения или сайтове, стига разбира се да са влезли същевременно и във профила си в социалната мрежа. Тази възможност е директно предизвикателство към Google, която контролира голяма част от дигиталното рекламиране.

Източник: www.eMarketer.com
Източник: www.eMarketer.com

Facebook не е представил нови планове изкарване на приходи за придобивките си WhatsApp и Messenger, които имат съответно 900 милиона и 800 милиона потребители.

Компанията планира да интегрира повече бизнеси към приложението си за съобщения Messenger. През декември 2015 г. Facebook добави приложението за споделено пътуване Uber.

Един от големите залози на компанията е подразделението за виртуална реалност Oculus. Според Марк Зукърбърг развитието на виртуална реалност „има потенциал да промени начина, по който живеем, работим и общуваме.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *