Най-голямата социална мрежа в света Facebook, която има близо 2 млрд. потребители, знае много за всичко и всички. Компанията подбира най-„подходящата“ за нас информация, за да ни задържа на сайта възможно по-дълго всеки ден.

В бъдеще тенденцията и практиките на задържане на вниманието ни във Facebook или в други приложения на компанията, като Messenger, Whatsapp и Instagram, ще се засилят още повече.

Колкото повече време прекарваме във Facebook обаче, толкова повече данни събира сайтът за нас. Тази информация води рекламодателите в платформата и разбира се води и огромни приходи за социалната мрежа.

Когато кликнете на тук, ще откриете един малък рай за рекламодателите – информация за вас, за рекламите, върху които сте кликнали, интереси и т.н. Ето как изглежда и началният прозорец:

Може да се каже, че, ако напълно непознат прочете тази информация, съвсем спокойно ще може да си изгради базова, че дори и по-дълбока представа за вас, зависи до каква степен сте „обвързани“ с Facebook.

Прогнозите на рекламодателите се правят на база на страниците, които харесвате, това което харесват вашите приятели, местоположението ви, кариерният фокус и дори как си взаимодействате с реклами в или извън уебсайта.

Да не пропускаме и факта, че това, което ще разгледате е информацията, която Facebook е решил да направи публична. Какво ли още има??

Въпреки че сами решаваме какво да споделим или не в социалната мрежа, фактът че Facebook  знае толкова много за нас е доста плашещ, а като се обвърже и с опасността от хакерски атаки, нещата стават още по-притеснителни.

Когато разгледате в посочената по-горе страница какво знае социалната мрежа в секцията Your Information > Your Categories ще можете да изтриете рекламните групи, към които смятате, че не принадлежите.

Не се заблуждавайте, че така ще виждате по-малко реклами. Просто ще виждате по-разнообразни и случайни реклами.

Краткият извод, който можем да си направим е може би: Обмисляйте по-добре какво ще споделяте онлайн!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *