Базираната в Калифорния компания Faraday Future разсекрети своя първи изцяло електрически концептуален модел. Моделът е наречен FFZERO1 и според неговите конструктори е спортният автомобил на бъдещето. Публичният дебют на прототипа ще се състои на изложението за потребителска електроника (Consumer Electronics Show) в Лас Вегас след часове. Серийният вариант на електромобила ще се появи на пазара през 2017 г. и по план ще стане конкурент на Tesla.

Автомобилът е изграден върху нова платформа Variable Platform Architecture (VPA). Каросерията на спортната кола е направена от въглеродни влакна, но точното тегло на прототипа все още не е известно. FFZERO1 получава високотехнологично спортно окачване и четири електрически мотора на всяко колело. Общата мощност на модела е 1000 к.с. До 100 км/ч автомобилът може да ускори за по-малко от 3 секунди. Максималната скорост е 321 километра в час.

В салона на колата е монтиран изцяло цифров панел. Водачът седи зад волана под ъгъл от 45 градуса, както се казва в съобщение на компанията, като по този начин се подобрява кръвообращението. Освен това автомобилът разполага с автономна система за управление, но всички детайли на технологията се пазят в тайна.

За Faraday Future  се знае много малко. Собственикът на компанията е китайският милиардер Цзя Юетин. В нея работят редица бивши инженери от Tesla, а върху дизайна на първия електрически автомобил е работил Ричард Ким, който е участвал в създаването на BMW i3 и i8. До края на годината  се очаква броят на служителите на фирмата да нарасне до 500 души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *