Федералният резерв на САЩ остави лихвените проценти непроменени. След края на двудневното заседание в сряда (27 юли) ФЕД посочи, че рисковете в краткосрочен план пред икономическите перспективи на САЩ са намалели. Това се изтълкува от финансовите пазари като знак, че основните лихвени проценти може да бъдат повишени до края на годината.

Федералната комисия по отворените пазари (FOMC) остави федералната фондова лихва в диапазона 0.25-0.50%. Централните банкери заявиха, че икономиката се разширява с умерен темп, а ръстът на трудовата заетост през юни е бил силен.

В изявлението на FOMC след края на заседанието се посочва и, че разходите на домакинствата също са нараснали силно и има подобрение при използването на работната ръка.

Фед продължава да следи данните за инфлацията и глобалните икономически и финансови промени. В съобщението се посочва, че инфлационните очаквания остават балансирани и без съществена промяна през последните месеци. Все пак повечето членове на FOMC остават предпазливи относно повишаването на основните лихви, докато не бъде отчетен напредък в придвижването на инфлацията към целевото равнище от 2%.

На снимката: Джанет Йелън, председател на ФЕД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *