Испанската федерация на транспортните асоциации (Fenadismer) призова Министерството на транспорта на страната да наложи закони, забраняващи на шофьорите на камиони да прекарват 45-часовата си почивка в кабината.

Искането на Fenadismer идва след решение на Съда на Европейския съюз от декември миналата година, според което „Регулация EC 561/2006, която хармонизира регулациите за пътния транспорт“  очевидно „казва, че регулярната седмична почивка не трябва да се прекарва в превозното средство. Целта на законодателя е да подобри работните условия за шофьорите. Против целта на Регулацията е 45-часовата почивка да се прекарва в камиона.“

Испанската организация подчертава, че тези регулации целят не само подобряване работните условия на шофьорите, но и борба с нечестните бизнес практики в транспортната индустрия.

Затова Fenadismer иска от испанското правителство да въведе санкции за прекарване на 45-часовата почивка в кабината на камиона, както и да започне да осъществява подходящи  инспекции.

В допълнение организацията разчита изречение в съдебното решение, според което държавите членки на ЕС трябва да коригират националното си законодателство според споменатата вече европейска регулация, колкото се може по-скоро.

Например Холандия влезе в синхрон с европейското законодателство в същия ден, в който европейският съд обяви решението си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *