Темата за универсалният основен доход е тук, за да остане и да се развие. Сред пионерите е Финландия. Страната започва пробен период, през който някои нейни граждани ще получават безвъзмездно средства.

Преди малко повече от година правителството на страната обяви плановете си в бъдеще да замени базираните на доходите осигурителни обезщетения с основен доход. Първите безусловни месечни плащания са били направени на 1-и януари и са в размер на 560 евро, съобщава Асошиейтид прес.

Според новинарската агенция 2000 души, всеки от които досега е получавал обезщетение за безработица, са били избрани на случаен принцип, за да се включат в двугодишния пилотен проект. Основният доход за тях ще бъде приспаднат от настоящите обезщетения.

Властите във Финландия се надяват, че тестването на системата за осигуряване на основен доход ще им помогне да рационализират сложната осигурителна система на страната, но също и ще се наблюдава как хората харчат безвъзмездните си пари.

В началото на месец юни миналата година швейцарците гласуваха на референдум дали да бъде отпуснат безвъзмезден месечен доход за всички граждани на страната. С мнозинство от над 70% те отхвърлиха предложението за отпускане на 2 500 швейцарски франка на възрастен и 625 на дете всеки месец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *