Рейтинговата агенция Fitch повиши прогнозата си за дългосрочния финансов риск за Русия от „негативна“ към „стабилна“ и потвърди кредитният рейтинг на страната – ‘BBB-‘.

Руската икономика пострада сериозно през 2014 година, след срива на цените на петрола и санкциите, които Западът наложи на страната заради украинската криза. В резултат рублата загуби около половината от стойността си срещу американския долар.

„Гъвкави обменен курс, инфлационно таргетиране и подкрепа за финансовия сектор позволиха на икономиката да се адаптира, а доверието на местно равнище да се повишава постепенно,“ посочва Fitch в съобщение.

Рейтинговата агенция отбелязва, че Русия е приложила „надеждна политика“ в отговор на ниските петролни цени, която се откроява от останалите страни производителки на петрол.

В допълнение Fitch посочва, че Москва оформя средносрочна фискална стратегия, която намалява правителствения дефицит.

„Прогнозираме спад на правителствения дефицит до 1.5% от БВП през 2018 година, спрямо 4% през 2016 година,“ посочва агенцията и допълва, че руската икономика се възстановява.

Въпреки това рейтинговата фирма посочва, че очаква слаб растеж – 1.3% през 2017 година и 2% през 2018 г.

„Fitch очаква, че санкциите на ЕС и САЩ [срещу Русия] ще останат в сила в средносрочен план, но няма да бъдат затегнати значително,“ се казва още в съобщението.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *