Парламентът ратифицира гаранционните споразумения за два заема за Фонда за гарантиране на влоговете от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и от Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР), на обща стойност 1.2 млрд. лева. За двата заема ще бъдат дадени държавни гаранции.

Предвижда се ЕБВР да отпусне на Фонда за гарантиране на влоговете у нас кредит в размер на 300 милиона евро. С тези средства ще се попълнят резервите на Фонда като сумите ще бъдат усвоявани на три транша с минимален размер от по 100 милиона евро.

Заемът от 300 милиона евро, който ще бъде отпуснат от МБВР, ще бъде допълнение на заема от ЕБВР и ще допринесе за попълване на резервите на Фонда за гарантиране на влоговете.

По време на дебатите в пленарна зала на първо четене финансовият министър Владислав Горанов коментира, че когато от ГЕРБ са поели управлението, във фискалния резерв е имало суми, които не са позволявали държавата да се финансира нормално. Финансовият министър подчерта, че не става дума за поемане на нов държавен дълг: „На въпроса, какви са рисковете за държавата, бих ги определил като пренебрежително малки.” По думите му държавата се ангажира да гарантира този заем на Фонда, за да се получи по-добра доходност.

На първо четене законопроектът получи подкрепата на всички депутати от ГЕРБ, Патриотичния фронт и БДЦ – Народен съюз, както и на част от Реформаторския блок.

Депутатът от БСП Румен Гечев обвини кабинета, че тегли пореден заем без финансова обосновка и има риск страната ни да потъне в дългова спирала: „Тук става дума за 1 милиард и 200 милиона лева, без нито една сричка къде и как ще отидат тези пари. Ние подозираме, че тези 1 милиард и 200 милиона лева е твърде вероятно да влезнат в бюджета, да се отчете по-голям приход и парите да бъдат похарчени във връзка с предстоящите президентски избори.”

В отговор на изказването му Станислав Иванов от ГЕРБ помоли за повече умереност „в хвърлянето на кухи фрази”. 

Петър Славов от РБ обвини опозицията в популизъм, но призна, че има много неясноти, свързани с новите заеми: „Фондът не е държавен орган и не е субект на Закона за достъп до обществена информация. И аз ви питам колеги, при това положение как ще получаваме информация тези средства за какво се харчат?”

Според министър Горанов няма как да имаме 46 милиарда лева гарантирани влогове и да нямаме инструментариум, който да ги обслужва. Ако имахме работещи механизми в законодателството, може би нямаше да водим този спор, когато фалира КТБ, допълни още той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *