На изложението CES 2016 в Лас Вегас една от най-горещите теми е сътрудничеството на Google и Ford, свързана с разработването на безпилотни автомобили. Представители на автомобилния производител потвърдиха, че са в преговори с Google, но не отговориха дали до момента са работили заедно.

Освен това компанията направи изявление, че е увеличила трикратно парка на автомобилите Fusion Hybrid с автопилот. Сега техният брой  е 30, като по този начин Ford става най-големият притежател на собствена флота от безпилотни автомобили в света. В близко бъдеще ще започнат мащабни изпитания на модела в Калифорния, Аризона и Мичиган.

Всички автомобили са оборудвани с най-нови датчици – сензори LiDAR, които компанията нарича Velidyne. Те са в състояние да наблюдават пътната ситуация на разстояние до 200м от автомобила. Моделът Fusion бе избран като донор за създаване на безпилотен автомобил, защото притежава най-модерната електрическа архитектура.

По-рано беше съобщено, че Google и Ford ще създадат независима компания за разработване на безпилотни превозни средства. Според изданието The Verge новото съвместно предприятие трябваше официално да бъде обявено точно по време на изложението CES.

Както вече беше съобщено от пресслужбата на марката, Ford се присъедини към настоящата програма в Калифорния за тестване на безпилотни превозни средства. Според предварителна информация през 2016 г. компанията планира да пусне автомобили с автономно управление по обществените пътища.

„Екипът ни в Пало Алто нарасна значително през миналата година и използва научните изследвания и иновациите за разработване на нови решения в областта на мобилността, каза президентът и главен изпълнителен директор на Ford Motor Company – Марк Фийлдс. – Събираме най-талантливите професионалисти в Силиконовата долина от цял свят, включително местни технологични компании и университети. Всички те споделят желанието да направят живота на хората по-добър, за да променят образа на публичния транспорт на планетата“.

Източник : www.ams.bg

Още по темата: Google и Ford ще разработват безпилотни коли

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *