Френският сенат гласува за постепенно намаляване на икономическите санкции срещу Русия като знак на увеличаващата се опозиция срещу санкциите в Европа.

Резолюцията за „поетапно и частично” вдигане на санкциите беше одобрена с 302 срещу 16 гласа от френското правителство. Приетият документ има препоръчителен характер. Сенаторите смятат за важно постепенно да бъдат смекчени санкциите в деловата сфера и да бъдат преразгледани политическите и дипломатическите мерки на ЕС спрямо Русия. Тези стъпки се обвързват с постигането на напредък в изпълнението на Минските споразумения за урегулиране на конфликта в Източна Украйна.

Европейският съюз беше най-големият търговски партньор на Русия преди 2014 година. В последствие Москва анексира полуостров Крим от Украйна и подкрепи бунтовниците в Донбас, което доведе до налагане на санкции от ЕС и САЩ, включващи от забрана за износ на петролно оборудване до ограничаване на руските банки да взимат заеми от международни кредитори.

Руският отговор не закъсня и страната наложи забрана за внос на храни от ЕС.

Във Франция засегнати бяха автомобилни компании и фирми произвеждащи хранителни продукти.

Проруските политици във френския парламент твърдят, че санкциите вредят на икономиката на Франция и, че Европа не трябва да следва политиката на САЩ спрямо Русия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *