Франция е страна, която винаги се стреми да се отличава от останалите. Ето затова, докато все повече европейски страни предприемат действия, за да узаконят движението на по-големи и по-тежки камиони, то Франция реши да направи точно обратното.

Още преди края на годината брутното тегло на международните камиони ще бъде намалено от 44 на 40 тона.

Досега французите, заедно с белгийци и британци позволяваха движението на 44-тонни товарни превозни средства.

Френското министерство на транспорта обаче смени курса и поиска да забрани тежкотоварните камиони, пътуващи към и от Франция, да са с брутно тегло над 40 тона. Освен това, промяната на закона ще доведе със себе си и специални полицейски патрули, които ще следят за нарушаване на правилото по френските граници.

Инициатива за разтоварване на транспорта

В началото на месец октомври Ви съобщихме за искането на 17 германски работодателски организации, които подкрепиха идеята брутното тегло на дългите 25 метра композиции да бъде увеличено до 44 т.

Според инициаторите на „Transport Unload Initiative” това ще направи транспортните компании в Германия по-конкурентоспособни. Те се надяват и, че увеличаването на теглото на камионите ще допринесе в борбата с липсата на персонал в сектора и нарастващите нужди от транспорт.Нараства популярността на гигалайнерите

В края на лятото излязоха резултати от проучване на консултантската агенция Frost & Sullivan. Според него през следващите 8 години XL камионите ще бъдат много по-често срещани по европейските пътища.

Използването им ще допринесе за намаляване на разходите и покриване на нарастващото търсене на стоки. Увеличението на тяхната популярност ще доведе до спад на търсенето на традиционни 13.6 м композиции, тъй като два гигалайнера успешно могат да заменят три нормални камиона.

Разбира се тази идеална ситуация има и своите подводни камъни. Един от тях е негативното влияние на по-тежките камиони върху инфраструктурата. Спорно е доколко са по-екологични спрямо стандартните камиони. И не на последно място, липсата на ТИР паркинги е сериозен проблем и сега в цяла Европа. Положението ще се влоши с използването на по-дългите композиции, ако не се направят приоритетни инвестиции в изграждането на инфраструктура.

Снимка: Wikimedia Commons

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *