Бившият министър-председател на Франция Франсоа Фийон спечели президентската номинация на Републиканците за изборите през пролетта, след като за него гласуваха 2/3 от десните избиратели.

Екс премиерът (2007-2012) получи сериозна подкрепа благодарение на няколко неща. Той написа книга за опасностите от ислямския тоталитаризъм и зае твърда позиция относно защитата на френската национална идентичност, което се хареса повече на избирателите от по-умерените позиции на опонента му и кмет на Бордо Ален Жупе.

Президентските избори във Франция, които се провеждат на два рунда – през април и май, се следят с голямо внимание от международната общност. Победата на Доналд Тръмп в САЩ даде надежди на крайно десните лидери в Европа.

Анкетите във Франция показват, че лидерът на партията „Национален фронт“ Марин льо Пен ще стигне до последния етап от президентската надпревара, но ще и бъде трудно да победи. Засега Фийон е най-вероятният победител за най-високия държавен пост в страната.

В речта си след победата срещу Жупе, той заяви, че управлението на настоящия президент, социалиста Франсоа Оланд, е „жалко“. Франция „иска действия“ и има нужда от „ремонт“, какъвто не е правен от 30 години. По думите му страната има огромна нужда от уважение, гордост и най-вече авторитет.

“Аз ще пазя френските ценности и ще ги споделям с всеки, който, със своите различия, обича Франция“, каза Фийон.

Бившият премиер предупреди, че Франция е „на ръба на бунт“. Той обяви плановете си да съкрати милиони длъжности в държавния сектор, да намали данъците за богатите и бизнес регулациите. Според Фийон това е единственият възможен отговор за деморализирана страна, която страда от масова безработица, мудна икономика и големи терористични заплахи.

“Ще направя всичко за предприемачите!“ декларира той в последната си реч в Париж, преди вота вчера (27.11.), обещавайки, че ще освободи бизнеса и ще създаде работни места за да се бори с нивото на безработица от 10%.

Както Франсоа Фийон, така и вероятния му опонент Марин льо Пен, изразяват сходни мнения по ключови въпроси от международната политика на страната. И двамата заявяват, че искат добри отношения с Русия.

Миналата седмица Фийон заяви, че Москва не е заплаха за Европа и трябва да бъде партньор в Сирия. Според него санкциите срещу Русия трябва да бъдат вдигнати. Марин льо Пен от своя страна заяви, че, ако спечели президентските избори, светът ще бъде по-добро място, защото Франция ще си сътрудничи едновременно с Русия и САЩ.

Фийон зае и твърда позиция срещу ислямския екстремизъм както и мястото на исляма във Франция, предупреждавайки, че „радикалният ислям покварява някои от нашите мюсюлмански съграждани“.

“Не, Франция не е мултикултурна нация“, каза той в телевизионен дебат, допълвайки, че чужденците, които идват в държавата, трябва да се асимилират.

Очаква се до дни настоящият френски президент, Франсоа Оланд, да обяви дали ще се кандидатира за втори мандат. Сред социалистите има сериозни съмнения, че той има шансове дори да стигне до първия рунд на изборите. Той е най-малко популярният френски президент на Франция от Втората световна война насам, като едва 4% от хората са удовлетворени от неговата работа.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *