Френските компании търсят много начини за привличане и задържане на шофьори на камиони.

Поредният пример е CAT Group. Превозвачът стартира CAT Academy. В академията кандидат-тираджии ще бъдат обучавани в рамките на 24 седмици. След преминаване на съответния изпит те ще бъдат назначавани в клоновете на компанията.

Транспортната фирма CAT оперира предимно във Франция, но има офиси и в още няколко европейски страни. Новият начин за привличане на шофьори ще бъде тестван първо на френска земя. Ако бъде успешен обаче, превозвачът планира да създаде CAT академии и в Германия и Испания, съобщава френският индустриален портал Actu Transport Logistique.

Гарантиран договор за работа след преминаване на курса на обучение

Първият тренировъчен център за шофьори на камиони ще бъде изграден в Arras, в департамент Pas-de-Calais. Курсовете започват през месец октомври и ще продължат 12 месеца. За начало 12 кандидати ще преминат през обучение.

Засега програмата ще бъде насочена само към транспорта на превозни средства, тъй като компанията има най-голяма липса на шофьори със способности за управление на автовози.

Курсове за обучение на професионални шофьори ще започнат тази година в източна и югоизточна Франция. Към настоящия момент CAT има нужда от 40 шофьори за превози на къси и дълги разстояния.

Оригинални решения за шофьори и от други компании

CAT Group не е единствената транспортна фирма, която използва оригинални решения за привличане на шофьори на камиони. В началото на годината френската Stef Transport започна да предлага на кандидат-тираджиите да си купят акции от фирмата или да им открие спестовна програма. Условието за получаването на тези придобивки е шофьорът да работи в компанията поне 3 месеца.

Наскоро пък немският превозвач Brucker започна да предлага на шофьорите апартаменти в близост до главния офис на компанията. Жилищата са оборудвани с всичко необходимо, така че шофьорите и техните семейства да живеят добре и приятно. Включително са налични барбекюта и детски площадки в двора на жилищния комплекс.

Снимка: Flickr, NotrucksNolife

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *