Френските профсъюзи в транспортната индустрия се заканват да протестират, а Германия критикува резултатите от вота на евродепутатите от комитета TRAN, които миналия понеделник подкрепиха изключването на транспорта от директивата за командироването на работници.

Положително мнение по въпроса изрази Испания.

Профсъюзите, обединяващи шофьори на камиони – FO и CFDT разкритикуваха „ултра-либералния подход към транспорта” за сметка на „социална защита за служителите”, пише френският сайт franceroutes.fr

Резултатите от вота са стъпка назад, както по отношение на директивата за командироване и каботажа, така и що се отнася до спането в кабината на камиона, времето за шофиране и за почивка”, твърдят представители на двете организации.

„Ние сме шокирани от тези неприемливи резултати и остро се противопоставяме на влошаването на работните условия за шофьорите и либерализацията на съществуващите регулации”, допълват те.

Шофьорските профсъюзи във Франция обещаха протести през юли, ако на пленарната сесия на Европарламента бъдат приети неблагоприятни за Запада условия.

Германската реакция също беше остра. Представители на най-големите транспорти асоциации в страната твърдят, че ефектът от новите регулации е предсказуем: „Германските предприятия, които са в неизгодна позиция от години заради ценовата конкуренция, базирана на разлики в разходите за труд в Източна Европа, ще продължат да бъдат изтласквани от европейския пазар, включително и западния пазар.”

От другата страна на монетата по този въпрос е Испания. Испанският съюз за международен пътен транспорт (ASTIC) оцени резултатите от вота позитивно и изрази задоволство, че евродепутатите са разбрали уникалната ситуация на транспортната индустрия в контекста на командироването на работници.

ASTIC, заедно с още 30 други асоциации от транспортната индустрия в Европа, призова шофьорите на камиони, като изключително мобилни работници, да не бъдат включени в директивата за командироване.

Също така, според ASTIC, практическото приложение на директивата към шофьорите би било голяма бюрократична тежест и ще създаде регулаторен хаос, който ще постави транспортните компании в позиция на „правна беззащита”. Трябва да се има предвид, че транспортната индустрия в ЕС се регулира от 20 различни национални законодателства, а ставките за минимално заплащане са почти 50.

Снимка: Jochen Teufel, Wikimedia; Снимката е примерна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *