Разходите за работници в товарния транспорт във Франция са се увеличили през последните два месеца с 2% за дълги дистанции и с 2.1% за регионални доставки. Новината едва ли се харесва на превозвачите, за които заплатата на шофьора е най-големият оперативен разход по камиона.

Според доклад на Националния пътен комитет (CNR) шофьорите на камиони във Франция са печелили по средно 2% повече през последните месеци, в сравнение с февруари. Причината за това, според индустриалния портал Actu Transport Logistique е споразумение, подписано между профсъюзите на 6 март 2018 г. Повишаването на заплащането в компаниите, членове на тези организации, е в сила от 1 април.

Новите шофьори получават по-малки увеличения, в сравнение с тези които имат 5 и повече години опит зад волана.

В допълнение от 4 април профсъюзите са договорили и увеличение на дневните пари за шофьорите с 1.2%. Според дължината на маршрута, който трябва да изминат, те биват компенсирани за разходите им за храна и спане.

Заплатите на тираджиите във Франция се определят от множество фактори, вкл. големина на компанията, стаж, квалификации на шофьора, работни условия, схема на заплащане (бонуси, придобивки и др.).

Всичко това е включено в т.нар. Convention Collective (колективно споразумение), документ подписан от група работодатели и профсъюзи, чиято цел е да се установят условия на работа и заетост, както и социални гаранции. Това споразумение уточнява и минималните ставки на заплащане.

Според него пътният транспорт класифицира транспортните работници в седем категории. Шофьорите на камиони попадат в групи 5,6 и 7, според брутното тегло на машините и професионалната квалификация.

Според стажът и групата шофьор на камион във Франция може да взима между 9.95 и 11 евро на час, по данни на CNR.

В колективното споразумение новите шофьори водачи на камиони взимат приблизително 1 700 евро брутно на месец, а тези с 10 години опит – 2 400 евро.

В допълнение към основната заплата превозвачите им възстановяват разходи за настаняване и храна (за подписали колективното споразумение), както и им изплащат бонуси, които варират около 8 евро за храна и между 43 и 57 евро за настаняване.  

Например за работа между 21:00 часа и 6:00 часа сутринта бонусът е 20% над нормалната ставка. Бонус може да бъде получен и, ако шофьорът работи повече от 35 часа седмично.

Снимка: BEPnews

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *