Миналият четвъртък, на официална церемония, Daimler Trucks предаде на новите им европейски собственици първите напълно електрически камиончета FUSO eCanter. Едни от най-разпознаваемите и уважавани логистични компании – DHL, DB Schenker, Rhenus и Dachser, включват лекотоварните машини в автопарка си за осъществяване на доставки в градски условия и други логистични задачи.

FUSO eCanter допринася за намаляване на вредните емисии и шума, както и за намаляване на оперативните разходи на компаниите. Клиентите получават камионите по линия на 24-месечен дългосрочен наем от CharterWay, собственит лизингодател на Daimler.

Deutsche Post DHL ще използва 6 машини в две важни подразделения. Два от камионите ще осъществяват градски доставки до бизнес и частни клиенти на DHL Freight в Берлин. DHL Paket ще използва 4 машини за доставка на стоки до бизнеси и корпоративни клиенти. Електрическите камиони ще заменят алтернативите си, задвижвани с изкопаеми горива.

DB Schenker също ще тества FUSO eCanter за вътрешноградски доставки и събиране на товари.

Логистичната компания Rhenus Group ще използва три FUSO eCanter за транспорти на мебели, потребителска електроника и домашни електроуреди, от централния склад в Hoppegarten до Берлин.

Два електрически камиона отиват и при Dachser за транспортиране на стоки до краен клиент, както и събирането и доставянето им до подразделенията на Dachser, където eCanter камионите ще се зареждат през нощта.

След няколко години разработване и тестване камионите FUSO eCanter са напълно интегрирани в производствената линия на конвенционалния FUSO Canter. През месец юли тази година започна производство в Трамагал, Португалия. Всички eCanter за европейския и американския пазари ще се произвеждат там.

Електрическият камион беше представен на 14 септември в Ню Йорк. Той е първият в света напълно електрически лекотоварен камион, влизащ в серийно производство. През следващите години подразделението на Daimler Mitsubishi Fuso Truck and Bus Corporation планира да достави общо 500 камиона от това поколение на избрани клиенти. Производството в по-голям мащаб ще започне от 2019-а година.

В зависимост от предназначението му eCanter има капацитет за товарене до 4.5 тона. Електрическият мотор на камиона се състои от 6 високоволтажни 13.8 kWh литиево-йонни батерии. Електромоторът осигурява 175 конски сили с едностепенна трансмисия в задната ос. 420 Нм въртящ момент осигуряват на 7.49-тонните камиони възможността да ускоряват като пътнически автомобил от първата секунда на шофиране.

Максималната скорост на eCanter е ограничена до 80 км/ч. Батериите, които тежат приблизително 600 кг, осигуряват пробег от над 100 км.

Освен екологичните предимства eCanter има и разходни предимства. В сравнение с конвенционален дизелов камион осигурява спестяване на до 1 000 евро оперативни разходи на 10 000 км.

Снимка: Daimler

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *