След два дни разговори лидерите на седемте най-развити икономики в света – Съединените щати, Канада, Великобритания, Италия, Германия, Франция и Япония (Г-7) – определиха глобалния икономически растеж като „неотложен приоритет“.

Г-7 се обедини около „колективното справяне” с основните рискове за глобалния растеж, включително заплахи за международния ред, идващи от терористични атаки и яростен екстремизъм.

Седемте са изразили загриженост и относно състоянието на нововъзникващите пазари.

Във връзка с икономическия растеж и заплахите, пред които е изправен, японският премиер Шиндзо Абе представи през първия ден на срещата на върха документ, базиран на данни на Международния валутен фонд, според който цените на суровините в световен мащаб са се понижили с 55% от юни 2014-а до януари тази година. Той отбеляза, че това е почти същият по-размер и продължителност спад, както от юли 2008-а до февруари 2009 година – точно в навечерието на фалита на американската банка Lehman Brothers, последван от най-скорошната глобална финансова и икономическа криза.

В заключителното изявление днес Седемте са обещали да се ангажират „със засилване на икономическите политики на сътрудничество, за да се постигне силен, устойчив и балансиран модел на растеж.”

В документа лидерите от Г-7 призовават за запазване на отвореността на международните пазари и борбата с всички форми на протекционизъм. Те се ангажираха и с избягване на конкурентно обезценяване на валутите си.

В по-конкретен регионален план, в декларация от срещата на върха на Г-7  в Япония се казва, че гласуване на Великобритания за излизане от Европейския съюз представлява „сериозна заплаха за глобалния растеж”.

Групата предупреди във финалното си изявление и, че „Брекзит” би довел до обръщане на тренда на увеличаване на глобалната търговия, инвестиции и заетост. На 23 юни британците ще гласуват на референдум за или против оставането на кралството в ЕС. Министър председателят Дейвид Камерън агитира за оставане на страната в Общността, като последните проучвания показват, че именно това е водещото мнение и сред британското население.

В допълнение към фокуса върху световните икономически предизвикателства седемте лидери обсъдиха и още няколко сериозни глобални проблеми.

Заключителното комюнике на Г-7 определя мигрантската криза в Европа като „глобално предизвикателство, което изисква глобален отговор” с увеличаване на помощта от международни финансови институции.

Лидерите от Г-7 изразиха също и „притеснение, за ситуацията в Източно- и Южнокитайско море”, където спорове за морски територии между Китай и още няколко държави увеличават напрежението през последните години.

Темата за санкциите срещу Русия също не беше пропусната. В заключителното комюнике се посочва, че те могат да бъдат увеличени, ако действията на Москва го изискват. Лидерите от Г-7 обаче посочиха нуждата от продължаване на диалога със страната.

Свързани новини:

Преди срещата на Г-7 Туск акцентира върху бежанската криза, морските спорове и санкциите срещу Русия

Външните министри от Г-7 призоваха за „свят без ядрени оръжия“

Снимка: Фейсбук страница на Белия дом.

Един коментар за “Г-7 определи глобалния растеж като „неотложен приоритет“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *