Honda разкри дългоочакваният Civic Type R по време на първия ден от Автомобилния салон в Женева. Новата кола въплъщава наследството на японския производител в разработката на високопроизводителни хечбеци.

Моделът е създаден да доставя страхотно удоволствие както при каране по нормални пътища, така и на състезателната писта.

Екипът на BEPnews е хвалил многократно дизайна на Type R. Това беше любов от пръв поглед, но под предния капак се крие двигател, който е не само сърцето на колата, но и новото сърце на шофьора.

2.0-литровият VTEC TURBO агрегат е оптимизиран и усъвършенстван и сега произвежда цели 320 конски сили с въртящ момент от 400 Нм. Връзката с шофьора става посредством 6-степенна механична скоростна кутия със система за омекотяване на прехода при смяна на скоростите, което ще направи преживяването на пътя още по-невероятно.

Новият Civic Type R е с по-лека и здрава конструкция, взета от обикновения хечбек, но към това се добавя и допълнително добавеното лепило в ключови области. Устойчивостта на усукване е подобрена с 38% спрямо предшественика.

Предните амортисьори Macpherson са преработени с нова геометрия, се минимизира въртящия момент при кормилното управление и да се максимизира спортното представяне. Отзад, новата независима мулти-свързваща система на стандартния автомобил е подобрена с използването на уникални, с висока твърдост окачващи рамена.

Режимите на шофиране са много по-използваеми от тези на предходния Type R – тук имаме нов режим ‘Comfort’, заедно със ‘Sport’ и подходящия при каране по писта ‘+R’ режим. Всяка селекция персонализира адаптивните амортисьори, кормилната сила, усещането при смяна на предавките, поведението при подаване на газ.

Двигателят няма да може да покаже пълния си потенциал, ако аеродинамиката на автомобила куца. Разбира се Honda не си позволява да прави такива пропуски. Civic Type R има по-голям аеродинамичен пакет от предишния модел, включително по-гладко дъно на шасито, предна въздушна завеса, леко задно крило и вихрови генератори на задния ръб на покривната линия. Мускулестото тяло на колата притежава отличен баланс между lift and drag, допринасяйки за по-голяма стабилност при високи скорости.

Производството на новия Civic Type R ще започне през лятото в завода на компанията в Суиндън, Великобритания, където се произвежда и 10-то поколение на хечбека Civic.

Снимки: Honda

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *