Управляващите от ГЕРБ внесоха в парламента законопроект за въвеждането на мажоритарна изборна система. Новината обяви малко по-рано председателят на ПГ на партията Цветан Цветанов.

По думите на депутата Данаил Кирилов със законопроекта е изпълнена 100% волята на българския избирател.

От ГЕРБ предлагат страната да бъде разделена на 240 едномандатни района, във всеки един от които да се проведе мажоритарен избор в два тура в пълно мнозинство, уточни Кирилов.

Всеки район ще има и районна избирателна комисия, всяка от които ще се състои от 13 члена.

„За чужбина сме предвидили извършването на активна регистрация, която да даде точната картина на активните българските избиратели извън страната“, добави той. Българите в чужбина ще гласуват по постоянното си местоживеене и ще се даде възможност за електронно и машинно гласуване.

В проектозакона се предвижда и субсидия от 1 лев на глас за партиите, каза още Данаил Кирилов.  

Цветан Цветанов коментира, че по въпроса за мажоритарната система имат разминавания с коалиционните партньори Обединени патриоти, но въпреки това не е очаква проблеми с тях.

„Имаме принципна позиция, че сме „за“ мажоритарно-смесена система. И в рамките на обсъждането на този законопроект, ще внесем своите предложения,“ заяви на брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„По отношение на заплатите, сме категорични, че трябваше да ги замразим, защото не е справедливо на тримесечие заплатите да се увеличават, докато доходите на хората стоят замразени или реално намаляват с увеличението на цените на много стоки и услуги“, допълни тя.

Един коментар за “ГЕРБ внесе проектозакон за мажоритарна изборна система и намаляване на партийната субсидия на 1 лв.

 • 11 май 2017 в 10:31
  Permalink

  ИСКАМ САМО РАБОТЕЩИ И НЕЗАВИСИМИ
  СЪД,ПРОКУРАТУРА И МЕДИИ. НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА МАЖОРИТАРНИЯ ВОТ,
  ИСКАМ 60 ДЕПУТАТА И 1лв. СУБСИДИИ

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *