62% от имащите право на глас българи (живеещи в България), или ок. 3.7 млн. души, ще гласуват на парламентарните избори в неделя. Това показва проучване на социологическата агенция „Алфа Рисърч“, проведено сред 1033 пълнолетни граждани в периода 20-22 март.

Според анкетата ГЕРБ (31.7%) води с 2.6% пред БСП (29.1%), сред хората, които твърдо са решили да гласуват. Близки са позициите и на Обединени патриоти (8.9%) и ДПС (8.4%). Петият сигурен участник в следващия парламент е партия „Воля“ на Веселин Марешки, която получава подкрепа от 6.8%, според резултатите от проучването. Точно на 4%-та бариера финишира коалицията Реформаторски блок-Глас народен.

От решилите да гласуват 12%, или 360 000 души, все още не са взели решение за кого ще дадат гласа си. Процентът не е висок, но като се имат предвид малките разлики в процентите на определени партии, именно тези гласове могат да обърнат резултатите.

Въпреки, че на моменти правеха по-значими пробиви в кампанията, проучването отчита електорална подкрепа за коалициите „АБВ-Движение 21“, Движение „Да, България“ и „Нова република“ около и над 2%. Специфично при тях е, че имат твърди избиратели, но малка периферия и са неравномерно представени в различните региони и типове населени места. ДОСТ на Л.Местан събира около 1% от гласовете в страната.

Около 3.5% от хората смятат да изберат опцията „не подкрепям никого“.

Според така отчетените електорални нагласи, следващото управление ще бъде коалиция и ще включва поне три партии.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *