Управляващите от ГЕРБ ще внесат следващата седмица законопроект за въвеждане на мажоритарна избирателна система. Това съобщи заместник председателят на партията Цветан Цветанов.

По думите му така ще се изпълни поетият от ГЕРБ ангажимент в края на 43-ото Народно събрание, както и от предизборната кампания.

„Не знам дали ще намери съответната парламентарна подкрепа, но ние сме длъжни да опитаме. Вторият законопроект, който е изключително важен, е Законът за концесиите“, каза Цветанов. Върху последния има наложено президентско вето, но Цветанов уточни, че „ако не влезе този законопроект в българския парламент, на България може а бъде наложена наказателна процедура от Брюксел.“

При предишния си мандат, след националния референдум през ноември 2016 г., ГЕРБ внесе проектозакон за мажоритарния вот. През януари тази година обаче правната комисия в парламента го блокира. Последва и второ предложение, мажоритарен избор в два тура и 240 едномандатни района, което дори не беше обсъдено.

Предложението на екипа на „Шоуто на Слави“ за 100% мажоритарна изборна система беше един от трите въпроса на националния референдум. То получи голяма подкрепа, но недостатъчна, за да бъде задължително за приемане от парламента.

Партия ГЕРБ обеща и в предизборната си програма да го приеме. То обаче не е сред приоритетите на коалиционния кабинет, тъй като „Обединени патриоти“ са против.

Вчера, на Гергьовден, Слави Трифонов протестира за трета поредна вечер пред парламента. Заедно с него бяха хора от екипа му и поддръжници. Трифонов изразява недоволството си от това, че управляващите не споменават нищо за останалите два въпроса от националното допитване, включително намаляването на партийните субсидии от 11 на 1 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *