Специална полицейска група, наречена „Cargo”, е започнала дейността си в Германия от началото на месец юли. Тя е част от проект, чиято цел е да се премахнат организираните криминални групи, специализирани в кражбата на товари от камиони. Не е учудващо, че германските власти са дали началото на подобен проект. По последни данни, събрани от германски бизнес организации, кражби на товари в страната се случват средно на всеки 20 минути.

Като част от проекта „Cargo“ през месец март бяха назначени група разследващи в криминалния полицейски департамент на Саксония-Анхалт. След това подобни групи бяха назначени в Саксония, Северен Рейн-Вестфалия, Бранденбург и Долна Саксония. Дейността на групите е стартирала от 1 юли, предават германски медии. На германските власти помагат партньори от Полша, Чехия, Франция, Швеция, Дания и Холандия, както и Европол, пише транспортният портал DVZ.de.

Според ръководителя на проекта Гуидо Сюнеман от DVZ, крадците на товари от камиони често атакуват по границата с Полша. Най-сериозно е положението на германските магистрали A2, A7, A9, A14 и A38. Най-често крадените стоки, заради ликвидността им, са дрехи, обувки, части за коли и аксесоари, електроника, козметични продукти, по-скъпи храни и напитки.

По думите на Сюнеман само един прокурор във всяка провинция трябва да е отговорен за този тип престъпления и всяка кражба на товар трябва да се прехвърля към криминална полиция. Това би бил единственият начин да се хванат хората, стоящи зад организираните престъпни групи.

Шансовете да се изгради подобна структура навсякъде в Германия са големи, тъй като и Федералното министерство на транспорта и инфраструктурата оказва натиск за намаляване броя на кражбите.

По данни на Асоциацията за защита на технологичните активи (TAPA), през 2017 година са били откраднати 13.8% по-малко стоки от камиони в Германия спрямо 2016-а година. Стойността им е била 5.4 милиона евро. Това обаче не са пълните данни, тъй като информацията на TAPA се базира само на доклади от присъединени към асоциацията компании.

Статистика, събрана от 13 германски бизнес асоциации, показва, че в Германия товар се краде средно на всеки 20 минути, а през 2016-а година загубите от тези престъпления са достигнали 2.2 милиарда евро, което включва разходи за ремонти, договорни глоби и разходи, получени в резултат на спад на продажби или производство.

Снимка: Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *