Лидерът на германските социалдемократи и опонент на Ангела Меркел в предстоящата надпревара за канцлерския пост, Мартин Шулц, призова да се използва големия бюджетен излишък на страната за инвестиции на местно и европейско ниво.

Шулц действа активно, за да увеличи шансовете си на предстоящия вот спрямо Меркел, която заяви в неделя, пред телевизия ARD, че възнамерява да управлява Германия още 4 години.

Бюджетният излишък е основен пункт, който двамата опоненти засягат в предизборната си кампания. Шулц предлага средствата да бъдат вложени в инфраструктурни инвестиции, както и за по-силен Европейски съюз.

Лидерът на СДП представи 10-точковия си „Бъдещ план за модерна Германия“.

„Германия може да направи повече“, коментира в неделя пред делегати на СДП Шулц и допълни: „Има хора, които чакат за бъдещето. Ние искаме да оформяме бъдещето.“

Финансовата политика на настоящия финансов министър Волфганг Шойбле е критикувана за постоянното поддържане на търговски излишъци и харчене на прекалено малко средства за инвестиции в страната.

Ангела Меркел защити политиката си. По думите и проблемът не е в липсата на финансиране, а в дългия процес на планирането им. Тя също така твърди, че федералното правителство е заделило средства за средносрочни бюджетни планове.

Управляващите са заделили милиарди евро за инвестиции в училища, детски градини и болници, но досега местните власти са се възползвали от много малка част от тези пари именно заради дългото планиране.

Мартин Шулц призова за повече инвестиции във високоскоростен интернет, пътища и ЖП линии, възобновяема енергия и образование.

Шулц, който доскоро беше президент на Европейския парламент, призова Берлин да отвори портмонето си, за да стимулира растежа и единството в ЕС.

Германия трябва а инвестира повече в Евросъюза, и институциите му, защото е добре за страната и ще стимулира повече солидарност в блока относно въпроси, от които страната се интересува, заяви председателят на СДП.

Той намекна, че ще използва излишъкът на страната, за да подтикне солидарност в ЕС по въпроси като данъчно облагане, миграция, безопасност и отбрана.

Шулц подкрепи и идеята за финансов министър на Европейския съюз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *