Днес, 24-и септември, германските избиратели гласуват на национални избори за парламент, които се очаква да бъдат спечелени от партията на настоящия канцлер Ангела Меркел и тя да заеме този пост за рекорден четвърти път.

Меркел, която вече 12 години заема най-високия пост в Германия, води убедително в проучванията, заедно с нейния консервативен блок – Християндемократическата партия и баварската Християн социален съюз.

Според анкетите коалицията на германския канцлер води  между 34 и 37% подкрепа, следвана от социалдемократите с между 21 и 22%.

„Ние искаме да стимулираме вашата мотивация, така че да достигнем много, много хора [които не са решили още за кого ще гласуват]“, каза Меркел в Берлин през последния ден от нейната кампания вчера.

Основният опонент на 63-годишния канцлер е социалдемократът Мартин Шулц.

И двамата призоваха електората да се противопостави на крайно дясната популистка Алтернатива за Германия (AfD), която се обяви срещу притока на близо 1 милион мигранти и бежанци.

Външният министър на страната, Сигмар Габриел, също предупреди, че „за пръв път от Втората Световна война, истински нацисти ще влязат в германския парламент.“

AfD, която има връзки с френската крайно дясна Национален Фронт и британската ултранационалистическа UKIP, има увереност, че ще спечели места в Бундестага за пръв път, с подкрепа между 10 и 13% според проучванията.

Международният Аушвиц комитет предупреди, че „конгломератът от антисемити, врагове на демокрацията и националистически агитатори“ ще донесе „нечовешки студ“ в германския парламент.

С шансове за влизане в Бундестага са Зелените и Свободната демократическа партия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *