Наскоро Ви съобщихме за чешки шофьор на камион, който спечели дело в Германия, за да му бъдат изплатени дължимите по немското законодателство заплати.

Както изглежда обаче съдиите в различни части на страната имат различно мнение по въпроса за заплащането на командированите работници.

Съвсем наскоро националният съд в Ансбах отсъди по две дела свързани с полски превозвачи. Според решението чуждестранните компании не са обект на Закона за минималната заплата (MiLoG). Съдиите са сметнали, че прилагането на MiLoG за чуждестранни компании е нарушаване на един от основните принципи на ЕС, а именно – свободното движение на услуги.

В тази връзка транспортният съюз DSLV поиска ЕС да въведе правила, регулиращи командироването на работници в транспортната индустрия възможно най-скоро.

„Брюксел трябва бързо да създаде европейски  закон по отношение на командироването. Страните-членки трябва да се обединят по тези въпроси и да намерят компромиси по пакет от реформи”, коментира председателят на DSLV, Франк Хустер.

Според транспортния съюз е нужно бързо да се разрешат някои законови неуредици и да се подкрепи борбата срещу социалния дъмпинг и нечестната конкуренция. От гледна точка на германските превозвачи каботажът също трябва да попадне в обхвата на командироването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *