Създаване на правителство на мнозинството в Германия е на път да се провали, след като либералната Свободна демократическа партия (FDP) излезе в неделя от преговорите за съставяне на тристранна коалиция.

Лидерът на FDP Кристиан Линднер заяви, че няма „основа за доверие” с консервативният Християндемократически съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел, както и със Зелените.

„Днес нямаше прогрес, а по-скоро влошаване, защото набелязаните компромиси бяха поставени под въпрос”, каза Линднер и допълни: „По добре да не се управлява, отколкото да се управлява лошо. Довиждане!”

Ако FDP откаже да се включи в коалицията, Ангела Меркел може да бъде принудена да формира правителство на малцинството или да свика нови избори само месеци след последните избори.

През септември ХДС/ХСС блокът на Ангела Меркел спечели 32.5% от гласовете на избирателите и г-жа Меркел беше избрана за четвърти път за канцлер на Германия.

В парламента влезе и крайнодясната Алтернатива за Германия (AfD), за пръв път от 60-те години насам.

Втората най-голяма партия в германския Бундестаг –лявоцентристката Социалдемократическа партия, обяви, че няма да участва в коалиционен кабинет с ХДС.

Извънредни парламентарни избори биха създали опасност AfD да получи дори още по-голямо представяне в парламента. На изборите през септември те получиха 13% от гласовете.

Най-голямата пречка пред Меркел продължава да бъде различията с останалите партии по отношение на мигрантската политика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *