Индексът на потребителските цени (CPI) в Германия се понижи през април на годишна база, преминавайки към отрицателни стойности за пръв път от януари 2015 година, показаха последните данни на германската статистическа служба Destatis.

Потребителските цени се понижиха с 0.1% през април, спрямо същия месец на миналата година, след като през март беше отчетен ръст с 0.3%. Цените на стоките паднаха с 1% през четвъртия месец на 2016 г., на годишна база.

Спрямо март CPI на Германия регистрира спад с 0.4% през април.

Индексът CPI отчита промените в цялостното ценово равнище и се измерва на базата на потребителска кошница, съставена от различни стоки и услуги.

Поредното понижение на цените отдалечава Германия от постигане на целта, заложена от Европейската централна банка, за 2% инфлация.

Междувременно, германската статистика публикува и предварителни данни за брутния вътрешен продукт на страната през първото тримесечие.

Най-голямата икономика в ЕС е отчела ръст от 0.7% на тримесечна база (сезонно изгладени данни), след 0.3% ръст през четвъртото тримесечие на 2015 година. Данните са малко по-добри от очакваните и донякъде компенсират лошите новини за инфлацията.

БВП е важен индикатор за оформянето на перспективите на централната банка относно представянето на националната икономика. Измерителят е сума от потребителските разходи, индустриалните инвестиции, правителствените разходи и нетния износ.

Очаквания

Според последната Пролетна икономическа прогноза на Европейската комисия, германската икономика ще отчете ръст от 1.6% през 2016 и 2017 година. Очакванията на ЕК са по-ниски с 20 базисни пункта спрямо предходната прогноза. През 2015 година БВП на Германия се повиши с 1.7%.

Анализите на Международния валутен фонд за икономическия растеж на страната се припокриват с тези на ЕК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *