На фона на увеличаващия се натиск върху Ангела Меркел да се справи с потока от мигранти, днес управляващата коалиция в Германия прие по-строги правила за предоставяне на убежище.

По този начин беше постигнат компромис, с който да бъде ограничен наплива от мигранти към страната, коментира министърът на икономиката и лидер на Социалдемократическата партия Зигмар Габриел.

Действията на управляващите не приключват дотук. Предвижда се ускоряване на процеса по депортиране на хората, на които е отказан бежански статут. Алжир, Мароко и Тунис ще бъдат включени в списък с така наречените „сигурни страни на произход“, обясни министърът след среща с лидерите на другите две формации в коалицията – Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел и баварския Християнсоциален съюз на Хорст Зеехофер.

Междувременно канцлерът Меркел и кралят на Мароко Мохамед Шести се споразумяха за репатрирането на незаконни мигранти.

Нуждата от подобни мерки стана неотложна след като зачестиха сексуалните нападения над жени в Кьолн, за които бяха обвинени предимно мъже със северноафрикански произход.

„Потоците от незаконни мигранти, някои от които невярно твърдят, че са бежанци, бяха резултат от хуманитарен призив, който беше широко използван от организации за трафик на хора, действащи от двете страни на Средиземно море”, се посочва в изявление от мароканския дворец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *