Заставането на пътя със Стоп-палка, за да се спре 40-тонен камион не е особено безопасно. Ето защо BAG започва нов проект в Германия, при който тежкотоварните машини ще бъдат спирани от екрани, разположени на пътя, пише 40ton.net.

Принципът: на около 2.5 км от мястото за спиране за проверка ще бъдат разположени две камери. Първата ще обхваща всички превозни средства, а втората ще разчита регистрационните номера, създавайки временна база данни. Въз основа на изображението от първата камера, проверяващите ще посочват на компютъра кое превозно средство искат да бъде спряно. Данните от втората камера ще осигурят регистрационния номер, който заедно с думата „Контрола“ и стрелка сочеща към съответния паркинг, ще бъдат показани на голям екран над пътя.

Водачът на камиона ще има време да намали скоростта, да заеме дясното платно и да се подготви да отбие от пътя. Все пак представители на BAG ще има на пътя, в случай че шофьорът реши да игнорира модерния начин за проверка.

Според германците подобна система наистина ще работи на практика и в нея се инвестират 2 милиона евро, с които ще се оборудват 5 точки. Камери ще има на A1, A9 и A10.

Внимавайте за предупредителни екрани!  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *