Проблемът с липсата на шофьори на камиони в Европа се задълбочава с всеки изминал ден. Германия не е изключение и транспортната индустрия там търси усилено решение.

Германският съвет за пътна безопасност (DVR) намира изход чрез включване на 17-годишните в бизнеса.

Според данни на Германската логистична асоциация DSLV в следващите 15 години 2/3 от шофьорите на камиони ще се пенсионират. От 1.5 милиона, които имат право да управляват тежкотоварните машини, повече от 1 милион са на възраст над 45 години.

Според DSLV средната възраст за пенсиониране на водачите на камиони е 60 години. Индустрията ще изпита сериозен шок от недостига им като се има предвид, че търсенето за този вид транспорт продължава да нараства.

Европейската комисия прогнозира, че транспортът на стоки ще се увеличи с приблизително 40% до 2030-а година, в сравнение с 2005-а, и с над 80% до 2050-а г.

Този проблем е толкова сериозен, че идеята 17-годишни да могат да получават шофьорска книжка за категория C+E вече набира голяма популярност сред превозвачите.

Според предложението на Германския съвет за пътна безопасност младите шофьори на тежкотоварните машини ще трябва да прекарват първите няколко месеца в компанията на по-опитните си колеги като обучението ще започва от 16-годишна възраст.

Снимка: IRU

Един коментар за “17-годишни да сядат зад волана на 40-тонни камиони предлага Германският съвет за пътна безопасност

  • 26 декември 2017 в 14:10
    Permalink

    Pre.axnete si zabranite za 45h v kabinite i shte i.ate shofiori tova vavedenie v zakona beshe palna glypost ot strana na germaniq i ostanalite strani

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *