Управляващата коалиция в Германия излезе с обща позиция по въпроса за създаване на транзитни зони за имигранти. Целта е по-бързо да се отсяват икономическите имигранти, подлежащи на връщане в страните си, от хората, нуждаещи се от убежище.

За създаването на такива зони настоя управляващият в Бавария Християнсоциален съюз, след като федералната провинция буквално беше залята през последните седмици от десетки хиляди имигранти. От другата страна беше другият партньор в управлението на федерално равнище – Социалдемократическата партия.

След снощните резговори на канцлера Ангела Меркел с лидерите на двете партии беше приета компромисната формулировка „регистрационни“ центрове. В началото ще бъдат създадени два такива центъра в Бавария, където ще бъдат проверявани хора с „малки перспективи“ за бежански статут, т. е. такива, чиито държави се считат за безопасни. Споразумението между коалиционните партньори предвижда и ускорени процедури за обработка на молбите за убежище и разглеждане на жалбите на отхвърлените кандидати.

В същото време в Словения се готвят да издигнат ограда по границата с Хърватия. Обществената телевизия в страната съобщи, че правителството вече е купило материали. Новината не е изненадваща, тъй като преди дни премиерът Миро Церар предупреди, че страната може да спре притока на бежанци, ако Германия ограничи приема им на своя територия.

В Швеция Морган Юхансон, министърът, отговорен за миграцията, каза, че страната не може повече да гарантира жилища за всички имигранти. Властите очакват около 360 хиляди преселници до края на 2016 година. 120 хиляди от тях вече са в Швеция, което в съотношение с населението на страната е най-високият показател за ЕС.

Свързани новини:

Германското правителство се обедини около национален план за справяне с бежанската криза

Управляващата коалиция в Германия е под натиск за обща позиция за бежанците

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *