Шофьори на камиони, използващи CB радио (гражданска радиовръзка), по време на шофиране, ще бъдат глобявани. Новото правило беше прието от горната камара на германския парламент (Bundesrat).

Припомняме, че в края на миналата година Германия затегна правилата, описани в Закона за пътното движение. В това число, от октомври 2017 година е забранено използването на смартфони, смарт часовници, mp3 плейъри, таблети, лаптопи, диктофони и CD плейъри по време на шофиране. Новата забрана за използване на CB радио ще влезне в сила от началото на месец юли 2020 г.

Според закона използването на горепосочените устройства може да става само, ако може да се извърши без използването на ръцете. Те трябва да са на волана. И разбира се използването им не трябва да отклонява погледа на шофьора от пътя.

Малко са държавите в Западна Европа, които са приложили подобна регулация за използването на гражданска радиовръзка. Организациите в транспортната индустрия в страната, както и самите шофьори на камиони реагираха остро. Още при представянето на идеята някои организации се обърнаха към тогавашния министър на транспорта, Александър Добриндт, да направи промени. Тогава беше решено да бъде въведен преходен период. Причината е, че все още няма устройства на пазара, които да могат да бъдат използвани без ръце.

Глобите за нарушаването на забраната също са уточнени. Те ще варират от 100 до 200 евро. В допълнение, ако бъде причинен пътен инцидент в резултат на използването, на което и да е от посочените устройства, шофьорът ще се раздели със свидетелството си за правоуправление за един месец.

И все пак трябва да припомним, че в някои страни въвеждането на забрани преминава в крайност. Такъв пример е Франция. Там забраната да се използва телефона е валидна  дори ако превозното средство е с изключен двигател. 

Снимка: Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *