Икономиката на Германия е отчела най-добрият си ръст за последните четири години през 2015 г., сочат предварителните данни на немската статистическа служба Destatis.

Брутният вътрешен продукт на най-силната икономика в Европейския съюз се е увеличил с 1.7% през изминалата година. Прогнозите сочеха, че ще се запази темпът на растеж с 1.6%, който беше регистриран през 2014 г.

Това е най-доброто представяне на икономиката на Германия от 2011 г., но все още е далеч от регистрирания тогава ръст от 3.7%.

Най-много за ръста на БВП допринася частното потребление, което също отбелязва рекорден растеж – най-добрият резултат от 2000-та година насам.

Високата заетост, ниската безработица, голямото повишение на заплатите и ниската инфлация в Германия са стимулите, които са подхранвали увеличението на разходите на домакинствата, показва докладът на статистиката.

През 2015 г. частното потребление отбелязва ръст от 1.9%, което е допринесло с 1% към немския икономически растеж. Същевременно обаче държавните разходи са се увеличили с 2.8%, но са допринесли само с 0.5% към БВП на страната.

Въпреки увеличението на държавните разходи, което се дължи най-вече на наплива на мигранти в Германия, бюджетният излишък на Германия се е увеличил до 0.%% от БВП, спрямо 0.3%, отчетени през 2014 г.

За 2016 г. немските власти очакват ръст на германската икономика с 1.8%.

Още по темата: Германската икономика се забавя през третото тримесечие

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *